El llançament dels primers serveis de 4G de Telefónica ha estat confirmat en el termini d’un mes sobre les freqüències radioelèctriques de 800 Mhz, espectre que fins al moment han utilitzat les televisions digitals terrestres (TDT).

“Telefónica està treballant activament per completar les instal·lacions necessàries per tal d’oferir LTE en 800 Mhz com més aviat millor”, indiquen fonts de l’operador.

El termini previst serà tècnicament viable a partir de l’1 d’abril, una vegada que conclou la pròrroga de tres mesos concedida pel Govern als instal·ladors i operadors de televisió.

En opinió de Telefónica, “desplegar LTE en aquesta banda de freqüència és la base per poder oferir serveis avançats 4G el 2015 de manera generalitzada”.

En la mateixa cursa es troben Orange i Vodafone, també amb previsions similars a les de Telefónica, encara que fins al moment no han fet públic les seves intencions i terminis.

Així mateix, Telefónica va anunciar la disponibilitat de velocitats de connexió sense fils de dades properes als 375 Mbps, el que ve a ser tres vegades més ràpid que les línies tradicionals de 4G, amb millor capacitat de xarxa, major cobertura i amb una gestió de trànsit més fluïda.

Serveis de 4G pioners a Europa

Segons va explicar Enrique Blanco, director global tecnològic del Grup Telefónica, en la jornada prèvia a l’inici del Mobile World Congress (MWC), la companyia de telecomunicacions espanyola es converteix en el primer operador fora de Corea que mostra l’anomenat LTE-Advanced amb Carrier Aggregation de tres bandes sobre una xarxa comercial.

Telefónica té previst llançar comercialment els seus serveis de 4G en funció de la disponibilitat de les freqüències i dispositius. Fins ara només resulta compatible el telèfon intel·ligent Samsung Galaxy Note 4, amb equips de xarxa d’Ericsson.

L’operador també va anunciar el primer pas cap al que serà el 5G, tecnologia que estarà disponible comercialment en 2020. Però no cal esperar fins a aquest any per incorporar noves funcionalitats i desenvolupaments per millorar la connectivitat. Entre aquestes tecnologies que es poden anticipar es troba el denominat dúplex, sistema que elimina l’energia no desitjada que es filtra en el receptor ràdio durant la transmissió, “el que fa possible per primera vegada en la història de les telecomunicacions que un emissor ràdio pugui transmetre i rebre simultàniament en la mateixa freqüència “.

Font: elEconomista.es

Shares

Pin It on Pinterest

Shares
Share This