En localitats com Cambrils o Salou el servei de telefonia mòbil pateix saturacions en l’estiu per la mala cobertura de telefonia mòbil, i fa anys que aquests municipis reclamen inversions i pressionen als operadors per millorar el servei.

Les millores que, en general, han experimentat en l’últim any els municipis de la costa catalana a cobertura de telefonia mòbil -tant en trucades com en Internet pràcticament han passat desapercebudes a la Costa Daurada. Localitats com Salou, Vila-seca, Cambrils o el Vendrell acumulen més de quatre anys amb mala cobertura de telefonia mòbil, segons constata el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació (COETTC) en el seu últim informe. Els problemes es resumeixen en: manca d’instal·lacions, augment dels serveis que ofereixen els dispositius mòbils i cada vegada hi ha més persones que utilitzen smartphones i tablets per connectar-se a Internet. Tot això fa que, especialment durant els mesos d’estiu, algunes zones turístiques vegin com la xarxa se satura amb l’increment de la demanda. En previsió d’un nou col·lapse estival, diverses localitats de la Costa Daurada s’estan mobilitzant perquè les companyies inverteixin aviat i arribin millores.

Pràcticament un 56% dels municipis catalans té algun tipus de problema amb la cobertura de telefonia mòbil, segons l’informe de 2014 del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació. Si bé la llista no augmenta, només Blanes ha aconseguit sortir de l’històric de poblacions que arrosseguen deficiències, encara que hi ha una tendència general a la millora. Segons aquest mateix estudi, de les localitats de la costa que no disposen d’una bona cobertura, prop el 88% fa quatre anys o més que es troben en aquesta situació. És el cas del Vendrell, Calafell -que ha experimentat millores parcials-, Tarragona, Vila-seca / La Pineda, Salou i Cambrils, especialment la zona de Vilafortuny. A les Terres de l’Ebre, Deltebre també porta més de quatre anys esperant millores.

Més antenes

“Durant l’estiu hi ha molta més gent a les zones costaneres, els telèfons mòbils tenen cada vegada més prestacions i la demanda és cada vegada més gran per la visita de turistes a les zones afectades”, indica el COETTC, que afegeix que “la transferència de dades a través de telèfons mòbils i les connexions a Internet via smartphones i tablets contribueixen a saturar les capacitats existents “. “Perquè aquesta demanda estigui ben atesa pels operadors, cal augmentar el nombre d’antenes en proporció a l’increment de l’activitat telefònica i d’Internet, superant la dificultat social per a la contractació d’emplaçaments”, recull l’informe.

Els enginyers tècnics de telecomunicacions de Catalunya també destaquen la necessitat de disposar d’unes regulacions locals en aquesta matèria “molt més sensibles” per facilitar el desplegament ordenat d’aquests dispositius, “a més de les inversions necessàries per part dels diferents operadors”. Entre les zones més necessitades estan Cap Salou, a la capital de la Costa Daurada, i Vilafortuny, al terme de Cambrils, on alguns dels seus habitants se les han d’enginyar per poder parlar per telèfon o connectar-se a Internet, perquè hi ha llocs on també pateixen problemes a l’hora d’establir l’enllaç amb la xarxa telefònica mitjançant l’ordinador perquè els arriba menys velocitat de la contractada. La saturació que provoca la mala cobertura de telefonia mòbil també afecta a nivell de dades mòbils, especialment en les zones de més afluència de turistes.

Senyal dèbil i saturació

“A mesura que t’acostes a la platja vas notant que el senyal és més feble, i ja no et dic durant els mesos d’estiu”, afirma Rosa Iglesias, veïna de Salou. “Tinc una amiga a Cap Salou que ha canviat ja tres vegades de companyia però segueix en les mateixes, no vegis el que costa contactar amb ella pel mòbil perquè moltes vegades no arriba ni a donar senyal”, afegeix. És un dels punts més conflictius, com corrobora Miguel Gómez, de Barcelona però amb una segona residència a la zona, a la qual va tots els caps de setmana quan arriba el bon temps. “Només tenim bona cobertura a l’habitació i al bany. Ens passem el dia movent-nos per casa o bé deixem el telèfon allà perquè la gent ens pugui cridar”, manifesta. “Em temo que ens espera un altre estiu de més del mateix”, diu resignat.

Portaveus de l’Ajuntament de Salou asseguren que la mala cobertura de telefonia mòbil, bàsicament en temporada alta i en llocs com Cap Salou, “és un problema en el qual no ha deixat de treballar”. En aquest sentit, sosté que “s’han fet diverses queixes i peticions a través del Consorci Localret”, que dóna suport als municipis a l’hora de resoldre aquestes problemàtiques. A més, a títol municipal, “també s’ha estat pressionant les companyies operadores amb converses directes”. “Entenem que es tracta d’una zona amb una alta concurrència d’hotels i persones, sobretot en mesos concrets, i aquests no disposen d’un bon servei, com passa amb alguns veïns”, explica l’Ajuntament, que espera que “fruit de les pressions institucionals a diferents nivells l’estratègia d’inversió de les companyies telefòniques canviï i es pugui donar un pas ferm i en positiu cap a nivells de servei òptims “.

Bones notícies a Cambrils

A Cambrils fa anys que lluiten perquè la cobertura mòbil millori, sobretot en zones com Vilafortuny o la Llosa, que acumulen les queixes dels veïns. “Vilafortuny tenia millor cobertura fa 10 anys que ara”, afirma el regidor d’Urbanisme, David Chatelain. El atribueix al fet que, al seu dia, es van retirar algunes de les antenes que hi havia al municipi. “Els operadors prefereixen invertir, com és lògic des del seu punt de vista, on hi ha la major part de la clientela, així que és difícil que apostin pels nuclis més allunyats, com passa a Cambrils”, afegeix.

Tot i això, la localitat tarragonina està a l’espera que es concreti una iniciativa privada que permetrà millorar el servei actual. Es tracta d’implantar la tecnologia WiMAX, semblant al WiFi però de major abast, i en la qual ara dipositen les seves esperances per millorar la cobertura mòbil tant dels veïns com dels turistes. La millora podria arribar, en una primera fase, cap a Setmana Santa.

Font: La Vanguardia

Shares

Pin It on Pinterest

Shares
Share This