El negoci de l’externalització de les antenes mòbils sembla estar de moda. En aquestes circumstàncies, Cellnex protagonitzarà la segona major OPV a Espanya en el que va d’any, i una de les majors del Vell Continent. L’antiga Abertis Telecom, que podria arribar a un valor de mercat de fins a 3.243.000 d’euros, arriba al mercat davant la renovada moda de les antenes mòbils en la comunitat financera. I és que diferents operacions en aquest segment estan en marxa per a les pròximes setmanes en tots els continents.

Així, dins d’aquests moviments, Amèrica Mòbil va aprovar aquesta mateixa setmana la segregació de totes les activitats vinculades a les infraestructures passives terrestres en el propi mercat mexicà, especialment les antenes de mòbil, i la seva integració en una nova societat, batejada com finalment com Telesites .

En l’operació de segregació, tal com va assenyalar el grup, els inversors rebran una acció de Telesites per cada títol que posseeixin de la pròpia Amèrica Mòbil. La nova empresa passarà a cotitzar a la Borsa de Mèxic.

La nova companyia acollirà prop de 10.800 torres de telefonia mòbil, que inclouen equips d’Amèrica Mòbil i d’altres operadores mexicanes, entre les quals figuren Telefónica i Iusacell (controlada ara per AT & T). El grup de Carlos Slim també transferirà deute a la nova empresa per un import proper als 1.400 milions de dòlars (al voltant de 1.293.000 d’euros).

Telesites competirà en el negoci amb el gegant nord-americà American Tower, que va irrompre al país el 2011 amb la compra d’un gran paquet de torres d’antenes mòbils a Telefónica.

En una operació similar, Telecom Italia ha començat el procés per treure a borsa el 40% del capital d’Inwit, la seva divisió de torres de telefonia mòbil. La col·locació tindria lloc a Milà. L’operadora, que busca reduir deute amb aquesta operació, podria captar 1.800 milions d’euros, xifra equivalent a 13 vegades l’Ebitda. Telecom Itàlia, que preveu realitzar la col·locació en aquest semestre, ha contractat Banca IMI, Deutsche Bank, Mediobanca i UBS com a entitats col·locadores. Inwit compta amb 11.500 torres de mòbil a Itàlia.

En una línia similar, la companyia indonèsia de torres de mòbil STP, controlada per Carlyle Group, planeja col·locar al mercat en els pròxims dies un nou paquet d’accions. L’operació, que rondarà els 400 milions de dòlars (uns 368 milions d’euros), seria la major col·locació d’accions de l’any al país. STP, que ja cotitza, acumula una pujada des del gener del 30%. L’empresa, que té 7.000 antenes al país, també va col·locar recentment bons per 300 milions.

A la Xina, el caire de l’operació és diferent, encara que també podria acabar en borsa. Els tres grans operadors, Xina Mobile, Xina Unicom i la Xina Telecom han constituït una empresa, batejada com la Xina Communications Facilities Services Corporation Limited, que agruparà els seus diferents actius en torres de telefonia mòbil, estacions base i altres actius. L’objectiu final passa per transferir prop d’un milió d’antenes mòbils a la nova companyia. Les telecos xineses podrien obtenir un guany conjunta amb aquesta operació propera a 24.000 milions de dòlars (gairebé 22.000 milions d’euros), segons Barclays.

Font: CincoDias.com

Foto: Pablo Monge

Shares

Pin It on Pinterest

Shares
Share This